• Nieuws & Facebook

  Op deze pagina vind je nieuwsberichten en ook de posts van onze facebook pagina.

 • Nieuwsberichten

  Indiase Lunch op zondag 9 oktober 2022

  Klein project, Groot verschil

  Het eerste weekend van oktober organiseren we voor de tweede keer een Indiase Lunch. Deelnemen is niet alleen lekker en gezellig, maar door deel te nemen steunt u onze Stichting en wordt u uitgebreid op de hoogte gebracht over het wel en wee van het project in India. We hopen dat projectleider Girish via een rechtstreekse videoverbinding zelf het woord tot iedereen richt. Binnenkort kun je je voor de lunch aanmelden!

  Bestuurslid Tom Dijkstra stelt zich voor

  Het is een goede gewoonte dat nieuwe bestuursleden zich even netjes voorstellen. Ik zal je niet lastig vallen met mijn levensverhaal, maar proberen uit te leggen waarom ik volmondig “ja” heb gezegd tegen Dyone, Helma, Linda en Maaike toen ze me vroegen om hen te helpen in het bestuur van de Stichting Eco-Trust. Niet dat ze hulp nodig hadden, de dames hadden en hebben het perfect op orde. Maar vele handen maken licht werk.

  Voor die uitleg moet ik terugvallen op Ronald Reagan, Hans Rosling en Confucius. Een wonderlijk trio, zou je zeggen, maar ze hebben in belangrijke mate mijn ideeën gevormd.

  Ronald Reagan was president van Amerika in de periode dat ik begon met mijn studie Bedrijfseconomie aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij was de uitvinder van de trickle-down economie. Kortgezegd kwam dit erop neer dat als je zorgt dat de allerrijksten helemaal geen belasting betalen, ze heel veel extra geld zullen gaan uitgeven waardoor de economie zal gaan groeien. Uiteindelijk wordt iedereen daar beter van. Kwam helaas niets van terecht, wel van die belastingverlaging, maar niet van de idee dat iedereen daar beter van zou worden. Dat is ook niet zo gek: wat moet je in hemelsnaam met nog een huis op een zonnig eiland of een tweede privé-vliegtuig. Het omgekeerde blijkt waar: je moet ervoor zorgen dat de mensen die het minder hebben meer te besteden krijgen. Dáár worden we uiteindelijk allemaal beter van.

  Hans Rosling was een Zweedse arts en onderzoeker die veel heeft gewerkt in Afrika. Hij schreef met zijn zoon en schoondochter het boek “Feitenkennis” en ik kan het iedereen aanraden dit te lezen. Zijn boodschap: het gaat met de wereld veel beter dan wij denken. Hij onderbouwt dat met heel veel informatie en legt uit waarom we dan toch zo pessimistisch zijn. Zijn boodschap is ook dat dit niet betekent dat we met zijn allen achterover kunnen leunen en niets meer hoeven te doen, maar veel meer dat het zin heeft om iets te doen. Het werkt en de effecten zie je juist en vooral bij de armsten in de wereld.

  Ik ben gek op de oude Oosterse filosofen. Rumi is mijn favoriet, maar natuurlijk kun je niet om Confucius heen. Hij zei: “Je kunt een man vissen geven. Dan heeft hij eten voor een dag. Je kunt hem ook leren vissen. Dan heeft hij nooit meer honger.” Een belangrijke les. Het is verstandig wanneer je mensen helpt om ervoor te zorgen dat ze zelfstandig, zelfredzaam en onafhankelijk worden.

  Van Reagan leerde ik (al heeft ie het zo niet bedoeld) dat je je wilt richten op degenen die het moeilijk hebben. Als niet vanuit een moreel besef, dan simpelweg omdat we er uiteindelijk allemaal beter van worden. Van Rosling leerde ik dat het zin heeft om iets te doen. Effecten zijn nu al merkbaar, maar we zijn er nog niet. Van Confucius leerde ik dat je mensen zelfstandig en onafhankelijk wilt maken.

  Dit zie ik allemaal terug in het werk dat de Stichting Eco-Trust doet. En dat is de reden dat ik “ja” heb gezegd tegen de meiden in het bestuur.

  Natuurlijk zal ik me, zodra dat weer veilig mag en kan, binnenkort op een evenement of bijeenkomst van de stichting nader voorstellen. Ik hoop jullie dan tegen te komen en een hand te kunnen geven.

   

  Met warme groet,

   

  Tom G. Dijkstra

  In Memoriam HANS DE BIE

  Adviseur Hans de Bie overleden

  Op donderdag 23 januari 2020 is onze adviseur Hans de Bie op 83 jarige leeftijd overleden.

  Hans was vele jaren één van de vaste gezichten achter de Stichting Eco-Trust, samen met zijn echtgenote Louisa. De grote betrokkenheid startte al in 1997. Toen kwamen zij tijdens hun reis naar Zuid India in contact met Girish Nampoothiri, de oprichter van het kinderproject in India. En ook met Ananthi Kramer, die vele jaren ook zeer betrokken is geweest, en in India woonde bij de kinderen. Hans en Louisa werden geraakt door het project en de kinderen en zijn sinds die tijd jaarlijks terug gekeerd naar Tiruvannamalai om de kinderen te bezoeken. Zij verbleven vaak 2 maanden op Wonderland en hebben daardoor een diepe band met Girish opgebouwd. En ook met de kinderen die hem liefdevol Opa noemden. Om gezondheidsredenen werd 2016 het laatste bezoek.

  Hans is altijd zeer betrokken geweest, zowel in India als bij het Nederlandse bestuur en de fondsenwerving. Hij verzorgde als journalist de publiciteit en PR van het kinderproject en wist (lokale) kranten te enthousiasmeren zijn stukken te publiceren. Daarnaast zette hij ook altijd actief zijn eigen netwerk in, om de Stichting te ondersteunen en om fondsen op te halen.
  Verder is hij vele jaren verantwoordelijk geweest voor de redactie van de nieuwsbrief, en het fotobestand. Hij wordt niet voor niets door velen “Mister Eco-Trust” genoemd.
  Wij hebben veel te danken aan Hans en zullen zijn actieve en enthousiaste inzet enorm missen.
  We wensen zijn echtgenote Louisa, kinderen en kleinkinderen, tweelingbroer Johan en zijn echtgenote Marjoleine, en overige familieleden, dierbaren en vrienden heel veel sterkte toe de komende tijd.

  Een Computerlokaal voor Wonderland

  Computeronderwijs van groot belang voor een betere toekomst.

  Help mee met de realisatie van een nieuw computerlokaal.

  Kun jij je een leven zonder computers voorstellen? Helaas is een computer voor velen in het arme zuiden van India helemaal niet zo vanzelfsprekend, zeker niet op het platteland.

  Ook de kinderen van Wonderland hebben geen toegang tot computers. Daar willen we graag verandering in aanbrengen. Net zoals op onze locatie in Vilvarani, willen we ook op Wonderland een computerlokaal inrichten. En tegelijkertijd willen we daar ook het sanitair opknappen en overig onderhoud doen.

  Steun je ons?

  Koop onze kalender

  We zijn al ver met onze fondsenwerving, mede dankzij enkele mooie giften van bedrijven. Je kunt zelf ook een steentje bijdragen. Dat kan heel eenvoudig, door een mooie verjaardagskalender te bestellen. Een prima cadeau-idee, misschien al wel voor de Sint of voor onder de kerstboom. Of doe hem jezelf cadeau.

  De kalender kost slechts €12,50 en daarvoor sturen we hem ook nog naar je toe.

  Stuur een mail aan: penningmeester@ecotrust.nl en vermeldt daarin hoeveel kalenders je wilt bestellen. De penningmeester stuurt je dan een betaalverzoek of tikkie, en na betaling ontvang je de kalender thuis.

   

  Let op, we hebben nog 30 kalenders, dus bestel snel: op = op !

  Wilde Ganzen

  Klein project, Groot verschil

  Onze actie wordt mede ondersteund door de Wilde Ganzen, die onze eigen opbrengst zal verhogen met maar liefst 50%.

  Daar zijn we reuze blij mee! Bekijk ons project op de site van Wilde Ganzen:

  https://www.wildeganzen.nl/projecten/digitale-revolutie-india

  Op 26 januari 2020 is er aandacht voor ons project op tv: NPO2, 11.55 uur.

 • Facebook